A babaúszás szerencsére egyre népszerűbbé válik, de nézzük melyek is azok az eredmények, amely e közös programok hatására születnek?!

Az első és legfontosabb, hogy a babaúszás nevében szereplő úszás valójában nem úszás. Inkább ösztönös vízi mozgást takar. Az úszómozdulatokat később (nálunk játékos formában) kezdik elsajátítani a gyerekek, amikor már fizikailag és szellemileg is felkészültebbek a mozgástanulásra.

Milyen jótékony hatása lehet, ha részt vesztek babaúszás foglalkozásainkon? – A babaúszás hatásai

♥ A kisbabáknak életük első néhány hónapjában nem igazán van lehetőségük mozgásra, mivel az izomzatuk, csontozatuk és mozgáskoordinációjuk még nem kiforrott. A vízben ez a helyzet gyökeresen megváltozik. A víz felhajtóereje lehetővé teszi hogy a babák sokkal szabadabban mozogjanak mint a szárazföldön. Számukra hatalmas öröm ez a kötöttségek nélküli mozgás ahol nem korlátozza őket a gravitáció nehézsége.

♥ A babaúszás hatására a gyerekek “edzettsége” megváltozik, hiszen a mozgás az izmokon kívül megdolgoztatja a keringési rendszert is. Nő a tüdőkapacitásuk, így edződik a légző rendszerük mely szintén hatással van a keringésre, ezáltal erősödik az immunrendszerük is. Általános tapasztalat, hogy a bébiúszók között gyakoribb a betegségekkel szembeni nagyobb ellenálló képesség, és a bizonyos életkorokhoz kötött mozgások gyorsabb elsajátítása.  Köztudott az is, hogy a babák mélyebben és nyugodtabban alszanak testi megterhelés után

♥ A babaúszás a babák idegrendszerére is jótékony hatással van, a víz, mint nyugtató közeg, az anyaméhben eltöltött emlékeket idézi fel, játékos lazító úszógyakorlatok, nyugtatják az idegrendszert. Babaúszás óráinkon alkalmazott koordinációs úszógyakorlatokkal, feladatokkal a babák agyi aktivitás is nő.

♥ Ami talán az egyik legfontosabb, a szülő és a gyermek közötti kapcsolat megerősítése, hiszen sok boldog pillanatot élnek át együtt, sok nehézséggel birkóznak meg. A babaúszás, feledhetetlen élmény marad mind a baba mind a szülők számára. A szülő-gyermek kapcsolat elmélyül, a kicsik megtanulnak bízni szüleikben, vizes környezetben is. A vízben feloldódnak a gátak, szabadjára indulnak az érzelmek, s ez a helyzet emlékezteti a babákat, arra az időszakra, amikor még az anyaméhben harmóniában és békében együtt éltek az édesanyával. Másrészről az apukák számára is lehetővé válik, hogy megéljék azt az élményt, amelyben az anya és gyermeke léteznek, és ezáltal egy harmonikusabb kapcsolat alakulhat ki apa és gyermeke között.

♥ Közeli kapcsolat alakul ki a vízzel, a gyerekek korán megtanulnak víz alá merülni, ezáltal később már nem kell hatalmas energiát befektetni ahhoz, hogy gyermekünk legyőzze vízzel szembeni félelmét.

♥ A csoportos közegbe kerülés a babák számára mindig egy fontos tapasztalat. Azok a gyerekek, akik viszonylag korán kerülnek közösségbe, hamarabb válnak képessé kapcsolatteremtésre és könnyedebben mozognak szociális közegben. A közös gyakorlás, még ha a babák szintjén is, de erősíti a kötelességtudatot. A babaközösségnek a társas kapcsolatok kialakításában illetve a beilleszkedésben van nagy szerepe

♥ Az anyukák (apukák) hasonló érdeklődési körű társaságba kerülve azaz a babaúszás órák előtt és után megbeszélhetik egymással a gyermekneveléssel és az anyasággal(apasággal) kapcsolatos ügyes-bajos dolgaikat, élményeiket, tapasztalásukat.

♥ A babaúszáson alkalmazott mondókák, versek, dalok fejlesztik babáink kommunikációs illetve beszédfejlesztését.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This